Annons
AnnonsVincents sovrutiner.


baby-outfit-chinos

Shoes & Pants Lindex // Shirt Newbie/Kappahl

Många frågar om Vincents sovrutiner, så jag tänkte skriva lite om dem och hur jag tänker kring det.

Alla barn är ju olika med vår kille föddes med rutiner. Han sov såklart väldigt mycket början men när har började bli mer vaken så sov han ändå bra på nätterna. Han har dessutom ätit ungefär var 3:dje timme från början. Ibland oftare på dagen och ofta mer sällan på natten. Detta har kommit mer och mer ju äldre han blivit. Börjar var det matning vid 3 men denna har successivt skjutits undan. Redan från början märkte jag att han hade ett sugbehov trots en bra amning och då gav jag napp för att stilla det (han gick upp så bra i vikt så jag visste att det bara var ett sugbehov och inte hunger). Jag har också börjat ge extra ersättning en gång till natten och ibland om vi ska iväg på dagen eller om han inte är nöjd. Jag har inte överdrivet med mat och han är mer nöjd och sover bättre helt enkelt.

Sömn Dagtid. Sömnen dagtid är ganska sporadisk. Ibland sover han 10 minuter och ibland 3 timmar. De långa sovstunderna kommer oftast när jag är ute och lunchar i lite stimmig miljö. Han mår som bäst och är nöjdast när han får sova lite längre. Men oftast blir det korta naps lite mer ofta istället.

Sömn nattetid. Vid 18 byter vi blöja och stökar undan bad också sånt. Pyjamas på. Denna tid är han ofta lite ledsen och vill ha närhet. Han börjar bli trött. Vi skulle nog kunna lägga honom redan då, men vill försöka få in en lite senare rutin om det går. Kring 8 ammar jag och sedan få han lugna ner sig och somna i vår famn. Sedan lägger vi ner honom i sin säng och kollar att han somnar. Sängen står i vårt sovrum där det är mörkt (inga lampor på) och svalt. Vi sänker inte tv’n eller så, han får vänja sig vid att somna med lite ljud helt enkelt. I sängen är det ombonat kring huvudet med en ihoprullad filt och han sover dessutom med snuttefilt nära kinden. Snuttefilten är en otrolig trygghet, han älskar den. Han somnar oftast med napp vid den här tiden och vi får gå in och peta in den några gånger innan han somnar in ordentligt och spottar ut den.
Vid 23-24 väcker vi honom och byter blöja så att han vaknar ordentligt. Jag ammar honom och ger 60-90 ml ersättning efteråt. Sedan lägger vi honom i babynestet mellan oss där han somnar på en sekund. Nu sover han oftast till 06-07. Om han vaknar tidigare kan man ge honom nappen eller hålla handen lite så somnar han om. Han sover vanligtvis INTE med napp vilket vi tycker är jätteskönt!

Han vaknar oftast kring 7 och ligger och knorrar, han somnar gärna om om jag lägger upp honom på mitt bröst. Då vaknar jag oftast vid 10 och får väcka lillprinsen. Men oftast tar M upp honom vid 7 för att få lite kvalitetstid (underbara morgonhumöret!), sedan lägger han in honom till mig när han åker och tränar vid 8. Då brukar vi amma och gå upp. Morgonstunden är den bästa (såvida han är mätt) Snacka om solstråle!

Häromdagen var vi på match 18-21 ungefär och då fick han sova i vagnen och det gick också hur bra som helst. Han fick en flaska ersättning precis innan vi åkte och när vi kom hem matade jag och bytte på honom sedan sov han som vanligt i sin säng. Ingen skillnad trots lite extra sömn och ruckade tider.

Precis innan han ska somna in gråter han ibland halvt hysteriskt. Han vill liksom inte släppa taget. Nu känner vi igen det väldigt tydligt och vet att det bara är att hålla handen och lugna så sover han nästa sekund. Men början trodde vi ju han hade ont i magen eller nått och röck ofta upp honom och började vysja vilket fick motsatt effekt.

Nästa steg är väl att lägga honom i sin egen säng efter matningen vid 23-24. Men det är mamman inte riktigt redo för ännu, jag älskar att ha honom nära och sover så himla bra trots att man har ett öga öppet liksom. Vi provade en gång men då låg vi båda vakna och längtade efter den lilla krabaten. Om han ligger i sängen kommer jag nog att sova mer ytligt en tid början. Han sover dock lika bra där som i sängen så det är enbart av egoistiska skäl som han sover med oss, jag jobbar på det 🙂

Ja här har ni våra rutiner. Liknar de era?

LOVE I

TAGGAR
14 kommentarer | Translate
OM IDA-MARIE

Ida-Marie Isaksson är mamma, fotbollsfru, sjuksköterska och bloggare. Hon lever ett flackande liv, just nu bosatt i Helsingborg med sin fotbollspelande sambo Mikael och deras son Vincent. Följ med in i hennes walk in-closet och inspireras av outfits, få skönhetstips, inredningsinspiration och häng med på resor runt om i världen.

Instagram: idamarieisaksson
Mail: isaksson.ida@hotmail.comAnnons
Annons

Laddar